Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A stressz és az emésztőrendszer

2011.07.07

stressz.jpg

Mit jelent a stressz?

A stressz, a szervezet ősi védelmi és alkalmazkodási reakciója. Célja az élet védelme (támadás, menekülés esetén) és az egyéb környezeti hatásokhoz történő alkalmazkodás. Ilyenkor a létfontosságú szervek (agy, szív, izmok, vese, tüdő) működését, vérellátását kell elsősorban biztosítani. Ehhez részben más helyekről - pl.: gyomor-bélrendszer – kell átirányítani a vért. A folyamatot a hormonális rendszer és az idegrendszer összehangolt működése biztosítja.

A mai modern ember életében persze a stressz kicsit más, mint az ősi értelemben vett reakció. Leginkább olyan élethelyzetekről van szó, melyek átmeneti vagy tartós feszültséget okoznak (családi tragédia, munkahelyi vagy családi konfliktusok, nehéz élethelyzetek, betegség, vizsgadrukk, elfojtott érzelmek és vágyak stb.). A tartósan fennálló stressz különböző panaszokhoz, betegségekhez vezethet. Ennek oka, hogy a fent leírt hormonális és idegrendszeri folyamatok a különböző szervek működését és az immunrendszer teljesítőképességét károsan befolyásolják.


Mi történik ilyenkor az emésztőrendszerben?


A szervezet válaszol a stresszhelyzetre, és úgynevezett stressz-hormonok jutnak a vérkeringésbe, ezáltal a különböző szervekbe. Ennek és az idegrendszer szabályozó tevékenységének hatására a gyomor –és a belek vérellátása csökken, a gyomor ürülése romlik, gyulladást okozó anyagok termelődnek, romlik a sejtek közötti kapcsolat, a bélnyálkahártya felszíni sejtjeinek egy része elhal. A bélben a jótékony, úgynevezett, védő baktériumok (Laktobacillusok, Bifidobaktériumok) száma csökken, míg több káros baktérium (pl.: Yersinia, E.coli) száma emelkedik, tehát a bélflóra egyensúlya felborul. Mindezek folyományaként a bélnyálkahártya nyáktermelése fokozódik, a bélben zajló kóros emésztés és gázképződés kifejezetté válik, a bélmozgások zavart szenvednek (felgyorsulnak vagy kórosan lelassulnak) és romolhat a tápanyagok felszívódása is. Ezek magyarázzák a leggyakoribb klinikai tüneteket is: gyomorégés, felhasi puffadás, hasmenés vagy székrekedés, nyákos széklet, alhasi puffadás, fokozott bélkorgás. Mindezekhez hasi görcsös vagy tompa fájdalom, diszkomfort társulhat. Ezeket a stresszhez kapcsolódó tüneteket nevezi az orvostudomány Diszpepsziának (ha inkább a felhasi panaszok dominálnak) vagy Irritábilis Bél Szindromának (ha inkább az alhasi –és székletpanaszok vannak előtérben). Persze a két tünetcsoport keveredhet és együtt is előfordulhat.

A megváltozott helyzetben zavart szenved az immunrendszer működése, és ez által, a védekezőképességünk is. Ennek egyik fontos oka a bélflóra kóros változása. Közismert, hogy az immunrendszer ellenanyag termelő sejtjeinek mintegy 70%-a a bélben található. A jótékony bélbaktériumok fontos szerepet játszanak az immunrendszer kiegyensúlyozott működésében (serkentik és szabályozzák). A tartós stressz hatására az immunrendszer és a jótékony baktériumok kapcsolata is károsodik, aminek következtében fokozódhat az allergia hajlam, bizonyos ellenanyagok termelése csökkenhet, ezáltal a védekezőképesség csökkenése következhet be.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.